utorak, 25. kolovoza 2015.


EPIZODA 1.01 - Pilot



"What the hell is happening??
 "I have no idea."

Sa ove dvije rečenice je završena prva epizoda nove serije iz AMC-ove i Kirkmanove kuhinje, a meni samo jedna misao letjela glavom: "Kirkmane bem te ludog!!"

Nakon toliko mjeseci čekanja konačno smo pogledali tu prvu epizodu sestrinske serije FEAR THE WALKING DEAD naše opsesivno-obožavane THE WALKING DEAD serije. Da, kao što vidite po blogu na kojem ste trenutno, bolja mi polovica zaluđena TWD-om, a sa tom ludošću je i mene zarazio. I neka je, pa tako ćete na ovom dijelu bloga čitati recenzije iz ženskog kuta. Pa krenimo...

Iz teasera koje su nam AMC-ovci servirali proteklih mjeseci, predstavljeni su nam glavni protagonisti. Sjebana patchwork obitelj koja se spojila jer su se glave obitelji zaljubile.
Madison (moram sa ženom započeti, ženska solidarnost) je jaka žena, majka, (da ne citiram Rozgu u nastavku) predana savjetnica koja pokušava mlade usmjeriti na pravi put. To da ne uspijeva sa svojim sinom, eeee tu je druga priča. Očito je Nick crna ovca u obje obitelji, u "pravoj" i obitelji svog očuha Travisa.
Nick, hmmm kako ga drugačije opisati nego kao junkiea koji ne jebe živu silu. Svaka pohvala leti glumcu Franku Dillaneu koji je utjelovio lik Nicka. Upoznali smo ga odmah u prvoj sceni gdje je u svom drogeraškom deliriju vidio svoju voljenu Gloriu kako žvače lice nekog napaćenog budućeg walkera. Izbezumljen od scene kojoj je svjedočio, u besmislenom bijegu, pokosi ga auto na cesti. Travis, koji je u ovoj epizodi kao sporedan lik, pruža podršku Madison u svemu, pokušava pomoći da se Nick smjesti na liječenje. Al' jbg, šipak od tog, Nick bježi pošto mu nitko ne vjeruje kako je izbodena mrtva Gloria požderala pola face nekog lika.
Ajd da fakat sve ne otkrijem što se događa, prijeđimo malo na atmosferu u seriji i opću neku prikrivenu ignoranciju. Polako se walker-apokalispa širi, nestaju ljudi, roditelji ne šalju djecu u školu. Ima onih koji vjeruju u teorije zavjere, slažu svakakve scenarije kad vide na vijestima čovjeka koji ustaje ponovo nakon što isprazne cijeli spremnik metaka u njega. Mislim, halloo??? Kao da nisu nikad vidjeli horrorac u kojem se mrtvi vraćaju u žive i postaju Hodajući Mrtvaci.
Namjerno neću uspoređivati TWD sa FTWD, ne mogu se te dvije serije još mjeriti jedna sa drugom. Kako se u LA-u sve ovo događa u vrijeme kad je Rick u Atlanti u bolnici, mislim da je nepotrebno...a možda se nekad i crossover dogodi, pa će se onda usporediti serije. Predstoji nam vidjeti.

Neki će popljuvati prvu epizodu, kao što sam vidjela jučer po raznoraznim grupama na fejsu, ali ajd ruku na srce, pa ne mogu odmah svu akciju smjestiti u prvu epizodu i ti koji to ne kuže, jednostavno su glupi. I točka.

Priča se mora razvijati kao u TWD i sigurna sam da će biti prejebeno dobro ispričana. Ipak je to Kirkmanovo djelo. Malo je reci da je lik genijalac.

Moram reći, kao velikom fanu horror žanra, točno je fenomenalno vidjeti te friške walkere, sa svježim ranama i ozljedama. Navikli smo na raspadajuća crijeva i ostale trule dijelove režajućih sporih Walkera, ali ovi novi su mi jednako fascinirajući. Da skratim, jer bi mogla pisati do sutra svoje dojmove, zapažanja.
Biti će jako zanimljivo u slijedećim epizodama vidjeti kako se mijenja društvo, koliko će biti važno da li si siromah ili bogataš. Tko će uspijeti preživjeti, tko ne. Ok, znamo da će "niži slojevi" uvijek najebati prvi, ali biti će sigurno puno neobičnih saveza sklopljeno, a sve u svrhu preživljavanja u svijetu Hodajućih Mrtvaca aka Walkera.
Zato, naoružajmo se strpljenjem do iduće epizode, jer znam da i tebe živo zanima kako će dalje se nastaviti.

Eto, toliko za početak od mene, dobrodošli su tvoji komentari na moju recenziju i vlastita zapažanja, pa ajd ne budi cicija, pukni dolje neko slovo...

Ocjena: 8/10

Autor: Ivy

1 komentar :